De regering Michel I heeft op 16 januari 2015 twaalf maatregelen genomen om de strijd tegen radicalisme en terrorisme te versterken. Eén van deze maatregelen is het inzetten van het leger voor specifieke bewakingsopdrachten. Dit wil concreet zeggen dat al sinds enkele weken gewapende militairen op verschillende zogenaamde ‘gevoelige’ plaatsen in de stad staan om ze te bewaken. 

Progress Lawyers Network verzet zich tegen deze maatregel.

Wij zijn van oordeel dat deze maatregel niet alleen onefficiënt is, maar ook illegaal. Wij nodigen iedereen de tekst te lezen vijf redenen om tegen het leger op straat te zijn”. Ook vindt u hier een artikel dat de inzet van het leger kadert in de 12 antiterreurmaatregelen van de regering (http://solidair.org/artikels/veiligheid-gaan-de-forse-maatregelen-de-bevolking-echt-beschermen).

29 maart nemen wij deel aan de grote parade die wordt georganiseerd door Hart boven Hard/Tout Autre Chose in Brussel (meer informatie vindt u op http://www.hartbovenhard.be/de-grote-parade/). Wij zullen meelopen met het blok ‘democratie’ om een straat zoner soldaat te eisen. Wij willen aantonen dat veiligheid niet rijmt op leger!

Als u ideeën of suggesties heeft over dit onderwerp of u wil meewerken of meegaan met ons naar de parade kan u ons contacteren via email:
oumnia.berrahal@progresslaw.net en lies.michielsen@progresslaw.net

of via telefoon 03/320.85.30.

Meer informatie:
http://www.knack.be/nieuws/belgie/de-wever-vandeput-en-jambon-verwarren-een-regeerprogramma-met-een-wet/article-opinion-529773.html 
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/02/01/leger-inzetten-bij-dreigingsniveau-3-is-gewoon-onwettelijk